Mee Kari Versi Perantau

1

08/09/2013 by Shiela

Hari tu pepagi lagi aku dah bersilat masak mee kari.Sebab dah sebulan kot aku teringin nak makan.Bila dah kat sini haaa apa yg ko teringin nak makan masak lah sendiri kan.So masa gi Countdown aku beli la mee kuning (kat sini packaging dia tulis Mee Singapore).Sekarang ni kalo gi beli barang2 asian aku prefer beli kat supermarket je mcm Countdown sebab lebih murah dari beli kat asian shop.Tapi kalo benda rare macam cili kering ke ikan bilis ke kena gak la pi asian shop.

Nama pon versi perantauan jadi bahan2 yg ada je lah..yg kalu sesapa kat perantauan pon tak susah nak cari.Janji tetap rasa mee kari ye dak.Daun bawang tu kat supermarket sini $2.99 ..mahal! 😐 Taufu dengan taugeh ada gak jual kat asian shop tapi nak mkan sorang je kosser lak aku nak beli.Tak tau lak berapa harganya.

( untuk 2-3 orang)
Mee kuning (dicelur)
1 biji bawang besar *
2 biji bawang putih *
1 sudu serbuk halia
Segengam Ikan bilis *
( blend yg bertanda * .Tapi aku suka ikan bilis tu tak dikisar terus masuk masa tumiskan bawang)

2 sudu cili kisar ( nak pedas lagi tambah ajer)
1/2 santan peket ( 1/2 biji santan ikut anggaran peket yg aku beli ni)
Fishball
Carrot

Daun bawang/daun sup
Telur rebus

1.Tumis bahan2 yg di blender tadi sampai layu.Taruh serbuk halia.Kalau ada halia blender la sekali dgn bahan2 tadi.
2.Kemudian masuk cili kisar.Bila dah pecah minyak taruh serbuk kari.
3.Taruh sikit air dan masukkan carrot dan fish ball.
4.Bila carrot dah empuk taruh santan.Kena kacau selalu kuah tu.
5.Dan garam secukup rasa.Bila dah mendidih,kuah pon dah masak sebati leh la angkat.

Siap! 😊

20130908-092335.jpg

Advertisements

One thought on “Mee Kari Versi Perantau

  1. Masy says:

    jadilah buat lepas tekak yg mengidam.. hehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 5 other followers

Location : In the middle of nowhere, New Zealand.
Born in Ipoh,Malaysia.Scorpio.James Franco fan girl ❤.
She loves travelling,photography and FOODS!
Currently taking a career break after quit her job in IT at Kuala Lumpur.

Archives

It looks like the WordPress site URL is incorrectly configured. Please check it in your widget settings.

It looks like the WordPress site URL is incorrectly configured. Please check it in your widget settings.

%d bloggers like this: